Hyvä tahto vai paha tahto?

Korkeampi minä keskustelee egon kanssa.

Km: Hyvä tahto vai paha tahto – sinä päätät.
Ego: Miten niin päätän? Asiat eivät minusta riipu eikä ympärilläni olevat tapahtumat minusta johdu.

Km: Mutta sinulla on mahdollisuus valita puoli; asiat, joita edistät sekä kanta, minkä otat, kun asiat ympärilläsi menevät niin kuin menevät.
Ego: Mitä höriset (vihaisena)! Minulla muka mahdollisuus valita? Katso nyt itse silmilläsi, miten pahoja ja pelottavia ihmiset ovat, ja kaikki menee vain hullumpaan suuntaan!! Sodat jatkuvat, ihmiset valehtelevat ja maiden johtajat huijaavat minkä kerkiävät. Ei tässä auta valita kuin katsottava elokuva tai tv-ohjelma, juoma ja chipsit väkevinä tai miedoin maustein.

Km: Myönnän, että tuokin todellisuus on olemassa. Väitän kuitenkin, että on myös toinen todellisuus, mikä tuo toivoa olemiseen ja elämiseen. Paljon hyvääkin tapahtuu, vaikka nämä uutiset kiinnostavat vähemmän mediaa. Ihmiset auttavat toisiaan vähin äänin. Nuoret ihmiset muuttavat intohimonsa ja kiinnostuksen kohteensa tuottamaan iloa muillekin, esim. keksimällä uusia sovelluksia, joista on iloa suurelle joukolle. Samalla nämä ihmiset ovat tulleet perustaneeksi yrityksen, jolla tulevat toimeen, jopa sangen hyvin. He ovat valinneet mahdollisuuden mahdottomuuden sijaan, ja toimivat sen pohjalta vaikka epäonnistuakin voi.
Ego: Joo, joo, onhan niitä poikkeuksia, mutta katso nyt itse mitä uutisissa ja lehdissä kerrotaan. Mitä nyt minäkin muka pystyn tässä tilanteessa tekemään? Unohtaa koko paha maailma ja katsoa ohjelmaa, kunnes uni tulee.

Km: Millaiseksi tuo kanta saa sinut tuntemaan?
Ego: No, ikäväksi ja avuttomaksi tietysti. Mitä minä yksi ihminen pystyn, kun kaikki on päin h-vettiä! Miksi sinä et jätä jo minua rauhaan?

Km: Siksi, että minä olen sinussa se parempi puoli, se mikä ei koskaan luovuta vaan uskoo ja toivoo parempaa – ei vain itselle vaan muillekin. Minä haluaisin että sinä olisit rohkeampi ja ajattelisit hyvää, koska sitäkin on paljon. Kun ajattelee hyviä asioita, hyvä lisääntyy ja itsellekin tulee parempi olo. Tätä minä tarkoitan puolen valinnalla. Valitsemalla olemaan hyvän puolella, ja osallistumalla hyvän tekemiseen elämä on mielekkäämpää ja turhautuneisuus ja avuttomuus ei saa otetta. Mitäs sanot?
Ego: Voi, kun se olisikin noin, mutta kun en osaa enkä pysty edes keksimään mitään hyvää, mitä voisin tehdä. Miksi minä olen tällainen kurja raukka?

Km: Höpsis! Jokainen voi tuntea itsensä välillä kurjaksi ja avuttomaksikin, se on inhimillistä. Mutta se on vain lantin toinen puoli. Toinen puoli on se rohkea ja välittävä sinä, jolle sinä et ole antanut paljoa suunvuoroa viime aikoina. Kiitos kun kuuntelet nyt. Kun kuuntelet minua, siis parempaa itseäsi, sinulle aukeaa se toinen maailma, jossa on paljon mahdollisuuksia ajatella ja tehdä hyvää. Sinullakin on haaveita, jotka olet haudannut. Et ole antanut niille mahdollisuutta toteutua, kun aikasi on mennyt muuhun, mm. satunnaisiin mielitekoihin. Voit oikeasti valita puolen, jolle aikasi ja ajatuksesi annat. Jos etsit hyvää, löydät sitä. Löydät myös mahdollisuuksia tehdä hyviä pieniä asioita, joilla voi olla suuri merkitys.
Ego: Ihanko totta? Luuletko sinä että minussa on rohkeutta tarpeeksi edes ajatella noin? Että voin vain valita hyvän, ja katsoa mitä siitä seuraa.

Km: Olet nyt osoittanut, että kuuntelit parempaa itseäsi. Sinä olet rohkea, viisas ja rakastava ihminen syvällä sisimmässäsi. Anna tämän puolen vaikuttaa enemmän ja tulet huomaamaan, että elämä on paljon mielekkäämpää sille, joka rakentaa parempaa maailmaa.
Ego: Hyvä on, mutta miten aloitan?

Km: Ajattele sitä, mikä tekee sinut iloiseksi. Sitten viivy siinä ilon tunteessa, ja odota, mitä tulee mieleen. Siitä se lähtee.
Ego: Minä kokeilen tuota. Haluan olla hyvän tekemisen puolella. Onko ok, jos teen ensin nämä lykkäämäni asiat: siivous, pyykki ja kierrätys.

Km: Oikein hyvä. Ole hyvä itsellesi, niin jaksat välittää muistakin.
Kiitos, että valitset elää hyvän tahdon aikaa!