Mitä joulusta jää jos luopuu tavaralahjoista ja ylensyönnistä?

Mistä joulustressi syntyy? Minulle siihen on ollut syynä päässä oleva ”pitäis, pitäis”- lista, mitä kukaan ei  koskaan pysty täyttämään. Se tulee ihanteellisesta, täydellisen joulun odotuksesta: joulusiivouksesta, korttien ja lahjojen onnistuneesta hankkimisesta ajallaan, sekä ihanien jouluruokien valmistelusta, joulukoristelun perinteiden ja nykypäivityksen yhdistelystä, jouluohjelman sujuvan rauhallisesta kulusta valkoisen lumen verhotessa maiseman, jossa joulumusiikki soi. Nykyään en tee itselleni joulustressiä, mutta haluan viettää joulua ja kokea jouluiloa ja rauhaa. Läheiset ihmiset ovat tärkeä osa joulujuhlan jakamisessa. Joulu ei tunnu hyvältä yksin. Juhlan tunnusta en suostu tinkimään, vaikka monesta muusta olenkin valmis luopumaan, kuten koko jouluruokaperinteen valmistelusta itse. Tänä jouluna meitä on kuusi henkeä viettämässä joulua yhdessä. Jokaisen tulisi saada tärkein jouluperinne koettua. Jokaisen tulisi saada kokea itselle tärkein jouluperinne, mikä tuo hänelle oikean joulun tunnun. Siispä nämä ykkösasiat on saatava selville ja suunniteltava joulu niistä. Minun ykkösasiani on joulukirkko, toisena joulusauna. Jos yksi toteutuu, olen tyytyväinen, molempien toteutuessa hyvin tyytyväinen. Muiden perheenjäsenten valitsemat ykkös- ja kakkosasiat ovat lisäherkkua yhteiseen jouluumme. Minulle joulu merkitsee yhdessä valmistelua joululaulujen soidessa ja jännittävää prosessia, jossa kokkeja on monta yhdessä keittiössä. Kun jouluruuan valmistus on sovittu etukäteen ja  laadittu summittainen aikataulu, joulu sujuu. Silloin kaikki tietävät milloin mennään joulusaunaan,  milloin vain ollaan, luetaan kirjaa ja syödään suklaata. Joululahjaksi haluan antaa ja saada aineettoman lahjan. Poikkeuksena on yksi pieni paketti, jos se ei maksa enempää kuin 5€. Tämä koskee aikuisia, lapsilla on vapaus vastaanottaa kaikkia Joulupukin tuomia joululahjoja. ”En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan, ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.” toivotuksin, Ulla S