Mikä auttaa kun pelko valtaa mielen?

Mikä auttaa kun pelko valtaa mielen? Kuinka vastustaa väkivaltaa, kun vihaiset ajatukset oikeuttavat kostoon? Pelkääminen on inhimillistä. Kaikki ihmiset tuntevat pelkoa, kun terroristi iskee viattomia siviilejä kohtaan. Usein mukana seuraava vihan tunne on  myös tunnettava, sen sijaan että hautaisi sen maton alle. Näille tunteille ei kannata antaa  liikaa sananvaltaa, jos haluaa toimia järkevästi tai rohkeasti. Pelko ja raivo voivat vallata ajatuksemme ja tunteemme, kun suutumme silmittömästi tai pelästymme perinpohjin. Se voi olla seurausta jostain tapahtumasta tai teosta. jonka katsomme loukkaavan omaa turvallisuuttamme, vaarantavan arvovaltaamme, omaisuuttamme tai uskomuksiamme. Fyysisen uhan lisäksi, pelko- ja vihareaktiot syntyvät psykologisesti koetuista uhista. Esimerkkinä olkoon naaras-koiras reviiriajattelu. Jos uroksen  reviirille tulee kilpailijauros, ensimmäinen  kokee tunkeutujan uhaksi omille mahdollisuuksille soidinmenoissa. Sen vuoksi reviiristä on taisteltava ja sitä puolustettava. Sen tunteen mukaan voi toimia ihminenkin esim. polttopullon heittäjä, joka hyökkää vastaanottokeskukseen. Kaikkien kansalaisten tulisi tuntea, että jokaisesta pidetään huolta. Tässä poikkeuksellisessa "kansainvaelluksessa" turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen näyttää saavan sekä mediahuomion että merkittävän resurssipanostuksen. Tämä saattaa huolestuttaa joitakin jo hieman syrjään jääviä kansalaisia, jolloin he päättävät tehdä asialle jotakin. Näin voi syntyä ylilyöntejä ja "hätävarjelun liioittelua." Tätä ei pidä ymmärtää väkivallan puolusteluksi. Väkivalta saadaan kuriin huolehtimalla tämän niukkuuden jakamisen reiluudesta. Väkivallan tuomitseminen ei riitä. Oman asenteensa valinnassa pelkoa vastaan on parasta kuunnella  tunteen lisäksi , järkeä  ja sydämen ääntä. Jos annamme tunteelle yksinvallan, reagoimme automaattisesti siten, kuin meitä uhkaava ihminen haluaa. Terroristi sana juontaa terror-sanasta kauhu. Meidät yritetään pelotella, jotta meitä voitaisiin hallita. Toinen päämäärä on "houkutella" meitä puolustautumaan vihan keinoin kostamalla. Näin syntyvät sodat ja väkivallan kierre jatkuu. Järjen ääntä ja korkeimpia arvoja punniten löytyy mahdollisimman viisas kanta asiaan. Viha ei lopu vihaamalla. Kostamalla samalla mitalla meidät on houkuteltu peliin, jonka toinen on aloittanut. Siinä vastapuoli laskelmoi meidän  kostavan  ja väkivallan kierre jatkuu. Viha ja pelko ovat tanssiparit, jossa toinen vie ja toinen seuraa vikisten.  Valo voittaa pimeyden. Ei pimeyttä kannata ampua, vaan valaista se, kuten Michael Beckwith ( Agape International Spiritual Center) on opettanut. Rakkaus voittaa vihan ja pelon. Rakkauden ja valon  valitseminen ei vielä anna käytännön ratkaisuja, mutta se suo  mahdollisuuden toimia rohkeasti. Rohkea toiminta on vastaveto vihan ja pelon "kosijan"  toivomukseen. Tälle "kosijalle" ei tarvitse suostua. Rohkeus mahdollistaa paremmat tulokset kuin pelko. Suomalaiset taistelivat rohkeasti talvisodassa suurta naapuriamme vastaan. Tämä rohkeus ja periksiantamattomuus säilytti isänmaan vapaana, vaikka osa jouduttiinkin luovuttamaan ja rauhan ehdotkin olivat kovat. Muistakaamme tämä opetus.