Tahtoa ja rohkeutta perheväkivallan ratkaisuun

Uutiset perheväkivallasta Suomessa tulisi ottaa vakavasti. Halua varmasti on, mutta ratkaisun vaikeuden vuoksi halukkuutta asian käsittelyyn on niukasti. Syyttäminen ja rankaiseminen osataan. Monet miehet kokevat asemansa ehkä psykologisesti ”uhatuiksi”, ja turvautuvat voimakeinoihin asemansa pönkittämiseksi, koska eivät muuta osaa. Naiset, joita väkivalta koskee, ovat yhtä neuvottomia. He eivät tiedä, miten asiaan tulisi suhtautua, jotta tilanne ei eskaloituisi väkivallan asteelle. Jos väkivaltatilanteeseen liittyy alkoholinkäyttö, niin kuin usein on, kannattaa pitää huolta itsestä ja lapsista. Alkoholin haihduttua tulisi sitten ottaa asia puheeksi ja kertoa mikä toimii ja mikä ei. Lähtökohtana tulisi olla omanarvontunto ja lasten hyvinvointi. Monessa tapauksessa väkivaltaa kokenut tai pelännyt nainen tai mies ei osaa toimia agressiota hillitsevästi ajoissa, jolloin tilanne rauhoittuisi, vaan tarvitsee asiantuntija-apua, kuten tekijäkin. Jos kerrankin hyväksyy väkivallan, eikä lähde hakemaan apua, tapaus usein toistuu, vaikka lyöjä katuisi ja pyytäisi anteeksi tekoaan. Itse sanoisin lyöjälle näin: "Saat anteeksi, mutta teen tästä ilmoituksen poliisille, koska en salli tätä yhtäkään kertaa. Jos en ilmoita asiasta, viestin sinulle että lyödä saa, kunhan pyytää anteeksi sitä ja katuu. Lyödä ei saa! Tarvitsemme molemmat apua ja siksi ilmoitan asiasta." Kuitenkin liian harvoin näin toimitaan, koska ei osata käsitellä omaa häpeää. Jos kaikki tekisivät ilmoituksen perheväkivallasta, niin yhteiskuntamme olisi pakko kehittää palvelu, joka auttaisi asianosaisia muuttamaan ajatteluaan ja käyttäytymistään. Nyt näin ei tapahdu. Turvakotien rakentaminen on ainoastaan osaratkaisu, mikä ei kuitenkaan opeta agression käsittelyä ja hallintaa. Juuri tällaista palvelua tarvitaan, jotta perheväkivallan kierre saadaan loppumaan. Meillä on koulutettuja psykologeja, sosiaalipsykologeja, opettajia ja poliiseja. Koulutuksen tuomaa asiantuntemusta on kehitettävä yhdessä integroidusti. Näin saadaan aikaan käytännöllinen ohjelma, johon väkivallantekijät ja kohteet voidaan ohjata vaihtoehtona sakoille tai vankilalle.