Hyvän tahdon aika

Joulun aika omassa pohjoisessa luonnossamme kuvastaa valon voittoa pimeydestä. Myös mielenmaisemassa oleva pimeys negatiivisine ajatuksineen ja tunteineen voi toimia mahdollisuutena valoisampaan tunnetilaan, mikäli pystymme laajentamaan näkökenttäämme ärsyttävien tai ahdistavien energioiden houkutuksesta huolimatta. Tämä vaatii selkeästi hyvää tahtoa ja kykyä tiedostaa tunteita, ja valita tunteiden vastaisesti järjen ja sydämen ääntä kuunnellen. Antautuminen joulurauhan ja jouluilon vietäväksi vaatii joskus päättäväisyyttä ottaa oma mielentila haltuun. Ponnistelemalla nähdä tietoisesti valoa antaa etäisyyttä omien itseoikeutettujen tunteiden ja ajatusten liimaan silloin, kun houkutus pitää niistä kiinni on suuri. Edesmenneen Nelson Mandelan elämä voi toimia erinomaisena mallina siitä, kuinka voimme vapautua suuren 'vääryyden kokemuksenkin jälkeen' omista negatiivista tunteistamme, joille toki on oikeutusta yllin kyllin. Mandelan tytär toi tähän lisävalaistusta. Tyttären mukaan Mandela ei olisi ehkä antanut anteeksi väärintekijöilleen ilman selkeätä ymmärrystään valintojensa vaikutuksista. Jos hän ei olisi antanut anteeksi, hän olisi kantanut edelleenkin katkeruuden ja kostonhalun painolastia elämässään. Anteeksiantamattomuuden taakka olisi vienyt energiaa siltä, minkä Mandela koki tärkeimmäksi tehtäväkseen. Sitä Mandela ei valinnut, joten hän antoi katkeruuden ja kaunan mennä. Hän tahtoi enemmän kuin mitään muuta tuoda sovinnon ja anteeksiannon rotuerottelun tulehtuneeseen tilanteeseen. Hän ymmärsi, että hän olisi oikea ihminen opettamaan sovinnon tietä taisteleville osapuolille. Tämä valinta teki hänestä karismaattisen johtajan, joka hakee vartaistaan maailman johtajien joukossa. Hän lopetti rotuerottelupolitiikan maailmasta ja tuli valituksi Etelä-Afrikan ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi. Siinä missiossa ei ollut tilaa kaunalle eikä katkeruudelle. Tahto saada aikaan hyvää oli niin tärkeätä, että se voitti kaiken, mikä olisi toiminut esteenä. Tänä aamuna heräsin täynnä ärtymystä ja löysin pettymyksen aiheita toisista. Otin hieman aikaa tilanteen selvittämiseen sisälläni ja ’tein mandelat’. Valo tuli pimeyteeni ja olen kiitollinen siitä, että nykymedia saattoi inspiroida minuakin löytämään hyvä tahto sisältäni. Tehkää tekin mandelat, jos teidänkin mielessänne on turhaa harmautta ja pimeyttä. Antakaa tekin tilaa joululaulujen toivotuksille rauhasta ja hyvästä tahdosta! Toivoo: Ulla