Lisäpohdintaa vastuusta – dialogi itseni kanssa

Jos ajattelet että et pysty tai ajattelet että pystyt – olet oikeassa. Tämän Henry Fordin viisaan lainauksen tarkempi tarkastelu omaa elämää vasten osoittaa sen, että valinnallamme on ratkaiseva merkitys siihen mitä elämältä saamme. >Miten niin valinnalla?  Minä nyt  en kerta kaikkiaan pysty, eikä siinä mistään valinnasta ole kysymys. Tässä asiassa saattaa epäselvyyttä aiheuttaa se, että aika usein ajattelumme ei ole tiedostettua. Kuitenkin usein käyttäytymisemme kumpuaa juuri siitä. Oletko sinä huomannut että joskus vain emme itsekään ymmärrä miksi teimme jonkun asian vastoin ajatuksiamme ja periaatteitamme? Mitä voimme asialle jos kasvatuksessamme tällainen asenne on meihin  syötetty että  emme muka pysty? Voimme muuttaa asiantilan jos tiedostamme että näin on tapahtunut, olemme asian jollain lailla tiedostamattomasti hyväksyneet omaksi `pikku totuudeksemme`, olemme tietämättämme toimineet sen mukaan ja siis ajatelleet tai jopa kehittäneet uskomuksen. Näin otamme vastuun siitä miten nyt ajattelemme. >No mutta jos se ei vain tunnu oikealta. Mihin oikein voimme luottaa, jos emme kerran edes omiin tunteisiin? Tunne (emootio) on seurausta ajattelusta tai uskomuksesta. Jos meille on näin uskoteltu, se jopa tuntuu oikealta. >Auta armias! Mitä sitten tehdään? Valitaan (vastoin omaa tunnetta)  periaatteistamme tietoisena se, mitä halutaan. Tässä tapauksessa vastuu. Miksi haluaisin vastuuta? Koska jos valitsee vastuun, saa myös valtaa ja jos vastuuta välttää, välttää myös valtaa. >Haluatko sinä olla ilman valtaa omaan elämään esimerkiksi? > En todellakaan. >Kanna sitten vastuusi siitä, koska kelle se sitten kuuluu jos ei sinulle? Hmm… Kuinka usein käytämmekään sanoja ymmärtämättä niiden merkitystä oman elämämme kannalta. Kun ensimmäistä kertaa menin Kaliforniassa käytännönfilosofiselle elämäntaitokurssille huomasin, että minulle käsitteet vastuu, sitoutuminen ja ehjyys (integriteetti) olivat tuttuja sanoja, mutta minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä, mitä ne oman elämän kehyksessä tarkoittivat. Nyttemmin ymmärrän vähän enemmän, mutta kehittämisen varaa on vieläkin. Mitenkä sinun laitasi on? J Ihanaa iloisen vastuun täyttämää kevättalvea! Ulla Saarela